Nederlands
Deutsch
English

Welkom bij Airborne Museum 'Hartenstein'

Header 04 Header 05 Header 10 Header 11

De actualiteit van het fascisme? Robin te Slaa in het Airborne Museum
zondag 17 november 2013

Op zondag 17 november is historicus Robin te Slaa te gast in het Airborne Museum waar hij een lezing geeft over het fascisme. Bezoekers zijn van harte welkom de lezing bij te wonen.

Het woord fascisme duikt regelmatig op in de media en op internet. Een belangrijke reden hiervoor zijn de verkiezingssuccessen van rechts-populistische partijen in veel Europese landen. Ook het gewelddadig optreden van de aanhangers van de Gouden Dageraad in Griekenland en de Jobbik-partij in Hongarije haalt regelmatig het nieuws. De aangekondigde samenwerking door Wilders met de Freiheitliche Partei Österreichs, het Front National en het Vlaams Belang tijdens de Europese verkiezingen volgend jaar zorgde onlangs voor beroering. Verschillende critici stellen dat een deel van de aanhang, het kader en de bestuursleden van deze partijen er nog altijd fascistische sympathieën op nahoudt.  

Maar wat is fascisme precies? Waarom raakten in de vorige eeuw zoveel mensen in de ban van deze desastreuze ideologie? Wat zijn de voornaamste kenmerken en de historische wortels van het fascisme in de Europese cultuur? En tenslotte is er de vraag: hoe actueel is het fascisme? In zijn lezing zal Robin te Slaa ingaan op deze vragen. 

Robin te Slaa

Robin te Slaa is historicus en fascisme-deskundige. Hij publiceerde samen met Edwin Klijn in 2009 de studie De NSB. Ontstaan en opkomst van de Nationaal-Socialistische Beweging, 1931-1935. Het boek ontving lovende recensies en werd genomineerd voor de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs. Vorig jaar verscheen Te Slaa’s boek Is Wilders een fascist? bij uitgeverij Boom. Het boek kreeg eveneens positieve recensies. Momenteel werkt Te Slaa samen met Klijn aan een volgend deel over de geschiedenis van de NSB (1936-1940). Hij zal daarnaast volgend jaar een boek publiceren over de ideologie van het fascisme. Voor meer informatie zie: www.robinteslaa.nl

Waar: Airborne Museum ‘Hartenstein’ in Oosterbeek - Wanneer: zondag 17 november 14:00-16:00 uur Kosten: alleen de reguliere entreeprijs - Aanmelden: niet nodig 

Nieuwe ZondagenBestel online tickets