Burgers centraal tijdens Weekend van het Oorlogsboek
zaterdag 14 juni 2014 tot zondag 15 juni 2014

Bijna 70 jaar na dato zou je denken dat de interesse in de Tweede Wereldoorlog af zou nemen. Maar niets is minder waar. De Tweede Wereldoorlog staat meer dan ooit in de belangstelling wat blijkt uit de grote stroom nieuwe boeken, speelfilms, musicals (Soldaat van Oranje) en theaterstukken (Anne).  Mensen lijken steeds meer te willen weten over deze belangrijke periode uit de recente geschiedenis. Er verschijnen dan ook veel nieuwe werken met verrassende standpunten die telkens, naar mate de afstand tot de oorlog toeneemt, nieuw licht op de oorlog doen schijnen. Daarbij valt op dat er steeds meer aandacht uitgaat naar het alledaagse leven van gewone mensen tijdens oorlogstijd.

Het Airborne Museum biedt tijdens het Weekend van het Oorlogsboek een podium voor een spraakmakende discussie over dit thema, dit jaar met auteurs Bart van der Boom en Bas von Benda-Beckmann. Heftige reacties op hun werk geven aan dat na 70 jaar de onderwerpen nog steeds erg gevoelig liggen. Vragen die gesteld worden zijn: Wat wist ‘de Nederlander’ écht over de Jodenvervolging? Welke complottheorie bleek achteraf waarheid?

Zaterdag 14 juni

Op zaterdag 14 juni organiseert de Verenging Vrienden van het Airborne Museum voor de 23e keer de boekenmarkt in het naast het museum gelegen Park Hartenstein. Standhouders verkopen tweedehands boeken en documenten over de Tweede Wereldoorlog. Vergeet niet om een kortingskaart voor een museumbezoek op te halen bij de boekenstand van het museum.

14 juni 2014 – van 10:00 tot 15:00 uur – gratis te bezoeken – in samenwerking met de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum

Zondag 15 juni – Vaderdag

Op zondag verplaatst het programma zich naar het Airborne Museum zelf voor een interview met twee gerenommeerde auteurs waarin het thema ‘Burgers en Bezetting’ centraal staat. Bart van der Boom en Bas von Benda-Beckmann, beide historici, hebben de afgelopen jaren spraakmakende boeken over de Tweede Wereldoorlog gepubliceerd. Uit hun publicaties blijkt duidelijk hoe ingrijpend de Duitse bezetting het leven van burgers veranderde. Slechts een kleine minderheid van de bevolking koos tussen twee uitersten: verzet en collaboratie. De meeste Nederlanders bleven passief maar waren niet per definitie ‘neutraal’ of ‘onverschillig’.

De auteurs worden geïnterviewd door Wilma Reinders en gastredacteur Robin te Slaa. Reinders is journalist voor het dagblad De Gelderlander en Te Slaa is historicus en auteur. Hij schrijft artikelen, recensies en boeken over de nieuwste geschiedenis en politiek. Hij was vorig jaar zelf als auteur te gast tijdens het Weekend van het Oorlogsboek.

De boeken ‘Wij weten niets van hun lot’ en ‘de Velser affaire’ zijn op deze dag te koop het museum.

Bart van der Boom publiceerde in 2003 ‘We leven nog - De stemming in bezet Nederland'. Hij beschreef hierin hoe Nederlanders dachten over de bezetting, de Jodenvervolging, de nazi-terreur en het verzet. In zijn volgende boek ’Wij weten niets van hun lot - Gewone Nederlanders en de Holocaust' ging Van der Boom in op de heikele vraag wat burgers wisten van de systematische uitroeiing van Joden en welke houding zij aannamen tegenover de vervolging van hun medeburgers. Voor zijn studie ontving hij de Libris Geschiedenis Prijs 2012.

Bas von Benda-Beckmann publiceerde vorig jaar een onthullend boek over de ‘Velser-affaire’. Volgens een wijdverbreide complottheorie verraadde een groep van rechts-conservatieve verzetsleden en politiefunctionarissen in de omgeving van Kennemerland verschillende Joden, communisten en linkse verzetsmensen aan de Duitsers. Eén van hun slachtoffers zou de bekende verzetsheldin Hannie Schaft zijn geweest. Von Benda-Beckman onderzocht zorgvuldig alle beschuldigingen en reconstrueerde hoe de oorlog een lokale gemeenschap decennialang kon verdelen.

15 juni 2014 – van 14:00 tot 16:00 uur – aanmelden is niet nodig maar wie zeker wil zijn van een plaats moet er op tijd bij zijn – tarieven entree