‘Van Huis en Haard – Airborne Memories’ wegens succes verlengd!
donderdag 19 februari 2015

Bezoekers geraakt door het vaak onbekende verhaal van de burgerevacuatie

De tijdelijke tentoonstelling ‘Van Huis en Haard – Airborne Memories’ in het Airborne Museum is verlengd tot en met februari 2016. De tentoonstelling, die het verhaal vertelt over de evacuatie van Arnhem en omgeving in september 1944, ontving lovende reacties van het publiek.

‘Van Huis en Haard – Airborne Memories’

In september 1944, na de Slag om Arnhem, beveelt het Duitse opperbevel de complete evacuatie van de bevolking van Arnhem en omstreken. De tentoonstelling ‘Van Huis en Haard – Airborne Memories’ vertelt het ingrijpende verhaal van deze vluchtelingen en hun belevenissen tijdens de evacuatie, de bevrijding elders in mei 1945 en hun terugkeer huiswaarts in de periode erna.

Reacties

Indrukwekkend, aangrijpend en emotioneel. Een paar reacties van het publiek na een bezoek aan de tentoonstelling. Dit grotendeels onbekende deel van de oorlogsgeschiedenis maakt veel los bij bezoekers. Kinderen vragen hun grootouders hoe zij hun terugkeer in een verwoeste stad hebben ervaren. Britse bezoekers zijn verbaasd en geraakt over het burgerleed tijdens de Slag om Arnhem. Meer dan 86.000 mensen bezochten ‘Van Huis en Haard – Airborne Memories’ sinds de opening op 25 april 2014.

Burgers vluchten weg uit Arnhem. (Foto: Gelders Archief)

Kinderverhalenspoor

Speciaal voor jonge bezoekers is het Kinderverhalen spoor ontwikkeld. Kinderen worden gestimuleerd om zelf op onderzoek uit te gaan en worden direct aangesproken door leeftijdsgenootjes van toen. Ze ontdekken hun geschiedenis door het samenstellen van een beeldverhaal. De jonge bezoekers  ervaren hoe het is om op een hooi baal te slapen en hoe weinig er nog in de vluchtkoffertjes past.

Ooggetuigen vertellen in het museum

De tijdelijke tentoonstelling draagt gedeeltelijk dezelfde naam als het doorlopende burgerparticipatieproject ‘Airborne Memories’. In dit project gaan burgers met elkaar in gesprek over de Slag om Arnhem, de evacuatie en de wederopbouw. In de tijdelijke tentoonstelling ‘Van Huis en Haard’ wordt een aantal van de ooggetuigen verhalen uit het burgerparticipatieproject uitgelicht. Het Airborne Museum organiseert meerdere keren per jaar ‘De Verhalenstoel’. Tijdens dit evenement vertellen ooggetuigen live hun verhaal in het museum, speciaal voor de bezoekers. De data worden bekend gemaakt op de website van het museum.

De eerst volgende Verhalenstoel is in de voorjaarsvakantie op zaterdag 21 en zondag 22 februari 2015 en is dan speciaal voor kinderen.