Unieke serie foto's
maandag 23 december 2013

In september 1944 maakte de Oosterbeekse mevrouw Kremer-Kingma tijdens de Slag om Arnhem een twintigtal foto’s. Zij verborg het fotorolletje onder as van de kolenkachel. Na terugkeer uit de evacuatie lag het rolletje er nog. De foto’s zijn een uiterst belangrijke historische bron met betrekking tot de Slag. Een deel van de foto’s is in de loop der jaren al op verschillende plekken gepubliceerd. Maar het museum beschikte nog niet over de complete serie in hoogwaardige kwaliteit. Door bemiddeling van Geert Maassen heeft de dochter van de fotografe, mevrouw Ans Kremer, de integrale serie ter beschikking aan het museum gesteld. De nieuwe hoogwaardige scans zijn vanaf de originele foto-negatieven gemaakt door Luuk Buist, die tevens de resultaten van zijn onderzoek naar de foto’s aan het museum ter beschikking stelde.

Op de foto de overdracht van de scans vandaag in het museum. V.l.n.r.: Luuk Buist, Jan Hovers (directeur van het Airborne Museum), Mevrouw Ans Kremer en Geert Maassen. Het museum is erg blij dat het dankzij deze overdracht haar beheertaak van het erfgoed van de Slag om Arnhem nog beter kan uitvoeren.