Nederlands
Deutsch
English

Welkom bij Airborne Museum 'Hartenstein'

Header 04 Header 05 Header 10 Header 11

Tsjechische Para’s boven de Ginkelse Heide
dinsdag 6 mei 2014

Op woensdag 7 mei springen Tsjechische parachutisten letterlijk de internationale oefening Reliable Sword binnen. De para’s van de 4e Rapid Deployment Brigade uit Zatec, Tsjechië, zijn die ochtend opgestegen in Praag en zullen drie weken lang oefenen in Nederland.

Dit is de tweede keer dat de Tsjechische landmacht oefent in Nederland.

Oefening Reliable Sword is de certiferingsoefening voor de grondtroepen van de NATO Response Force in 2015 (NRF 15). De oefening is ontworpen en wordt geleid door het hoofdkwartier van het Duits-Nederlands legerkorps uit Münster. In een internationale setting wordt de Nederlandse 11 Luchtmobiele brigade getest voor deelname aan deze snelle reactiemacht van de NATO.

De oefening duurt van 6 tot en met 23 mei. Naast de Tsjechen en alle Nederlandse brigades, ondersteund door het Nederlandse Operationeel Ondersteuningscommando Land, neemt ook de Koninklijke Luchtmacht deel met helikopters en vliegtuigen. Maar ook Duitsers, Amerikanen, Noren  en commando’s uit Nederland, Duitsland en Polen.

Oefening Reliable Sword 2014 vindt plaats in Arnhem en omgeving, de Peel en de Veluwe. Er zullen veel troepenbewegingen zijn over de openbare wegen.

In 1944, tijdens de slag om Arnhem,  is de Ginkelse Heide gebruikt als landingsplaats voor de Britse Airbornedivision.

Nieuwe ZondagenBestel online tickets