Ondertekening YOUCEE
donderdag 25 april 2013

De Stichting Airborne Herdenkingen, gemeente Arnhem, Kreis Dueren, Stichting Liberation Route Europe, Airborne Museum 'Hartenstein' en Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen ondertekekenden afgelopen woensdag een convenant. In het Airborne Museum bevestigden ze in 2014 de jeugdconferentie YOUCEE te organiseren.

Deze internationale bijeenkomst is bedoeld voor scholieren uit verscheidene Europese landen in de leeftijd van 16-19 jaar. Doel is de nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog levendig te houden. Het Airborne Museum gaat het educatieve programma voor de scholieren uit de deelnemende landen ontwikkelen.

Belangrijk jaar

2014 is een belangrijk jaar voor het Europees gedenken. Voor verschillende Europese landen zijn dan de 70e herdenkingen van het einde van de Tweede Wereldoorlog. De internationale jeugdconferentie YOUCEE borduurt voort op de bestaande Arnhem International Youth Conference (AIYC), die sinds 2001 jaarlijks wordt georganiseerd. Een groot deel van de deelnemers van de AIYC is afkomstig uit Nederland, YOUCEE moet hier verandering in brengen.

Met de partners uit de Liberation Route Europe worden jongeren uit meerdere Europese landen benaderd voor deelname. Als voorbereiding op de conferentie werken de jongeren op hun eigen school aan een internationaal, educatief programma over de Tweede Wereldoorlog en vrede & vrijheid in het hedendaagse Europa.

De initiatiefnemers van YOUCEE zijn Stichting Airborne Herdenkingen (SAH), gemeente Arnhem, Kreis Dueren, Stichting Liberation Route Europe (SLRE), Airborne Museum 'Hartenstein' en Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen (RBTKAN). Bij de organisatie worden zij ondersteund door vele andere organisaties waaronder Arnhem Veterans Club en Arnhem International School.

YOUCEE is de afkorting van 'European Youth Conference: commemoration across borders'. De conferentie wil meer aandacht voor de prijs die is betaald voor een vrij en democratisch Europa en de Europese identiteit. YOUCEE wordt financieel gesteund door de Europese Unie en het vfonds. YOUCEE maakt deel uit van de Liberation Route Europe.