Een beursje met munten, knopen en insignes en een blikken doosje
donderdag 15 mei 2014

Mijn vader (Jan Gelderblom, 1908-1986) was werkzaam op de gasfabriek aan de Benedendorpsweg. Mijn vader, mijn moeder (Gerritje Gelderblom-van Capelleveen, 1908-1989) en mijn zuster (Cornelia Johanna, Corrie of Cokkie genoemd, geb. 1938) woonden in 1944 op Bato’s weg 73 (tegenwoordig 29). Ikzelf ben pas na de oorlog geboren, in 1946.

Toen ze bij de evacuatie Oosterbeek moesten verlaten, bleven ze op de Utrechtseweg al steken door een lekke band en toenemend geweld. Ze besloten te gaan schuilen bij bekenden die nog niet waren vertrokken, nl. de familie Heuff in villa Quatre Bras op de hoek van de Stationsweg en de Utrechtseweg. De heer Heuff was destijds directeur van de gasfabriek.

Doordat de gevechten in hevigheid toenamen, konden ze voorlopig niet verder. Samen met o.m. de familie Heuff vluchtten ze naar de kelder van Quatre Bras, waar weldra ook geallieerde militairen dekking zochten. De ondanks alles tamelijk nuchtere en vriendelijke houding van de Britten maakte daar diepe indruk. Af en toe stak er een zijn hoofd naar buiten door een kelderraam om te mikken op Duitse sluipschutters aan de overkant van de Stationsweg. Mijn toen nog vijfjarige zuster zat vrolijk bij soldaten op de knie liedjes te zingen en Engelse woordjes te proberen.

Na afloop van de gevechten konden de Gelderbloms de kelder verlaten en zijn ze verder getrokken naar Lunteren, waar ze de evacuatietijd hebben doorgebracht. Lang na de oorlog hebben overlevenden van het betrokken legeronderdeel mijn zuster opgespoord, ‘dat kleine meisje dat in die kelder op onze knie zat te zingen’. Ze is tot erelid van de 21st Independent Parachute Company benoemd; in de tuin van Quatre Bras is een monumentje opgericht voor de strijders van toen.

Mijn moeder heeft tijdens die dagen in de kelder munten, insignes en uniformknopen van de soldaten gekregen. Die heeft ze haar leven lang bewaard in dit beursje. In 1945 hebben mijn ouders nog kennis gemaakt met een Schotse militair die in Normandië was geland en vervolgens deelnam aan de bevrijding van Nederland . Dat is een grote levenslange vriendschap gebleven. Het Franse Vichy-geld in het beursje is waarschijnlijk van hem afkomstig.

Het blikje van detonators was na de Slag ergens blijven liggen. Mijn moeder heeft het meegenomen en er tot aan haar dood de spaarpunten van thee en koffie in bewaard.

Het Airborne Museum is Arie Jan uiteraard zeer dankbaar. Zowel het Algemeen Dagblad en SBS6 Hart van Nederland hadden aandacht voor deze schenking.