Airborne Forever: het indringende levensverhaal van een Britse Arnhem veteraan
donderdag 12 september 2013

Persbericht namens Uitgeverij White Elephant Publishing

Airborne Forever 'The life story of an Arnhem Veteran'

Een boek over het het leven voor, tijdens en na de Slag om Arnhem.

Johnny Peters was een van de eerste Britten die op 17 september 1944 deel uitmaakte van de Slag om Arnhem ('Operatie Market Garden'): een van de grootste luchtlandingsoperaties aller tijden. In het boek 'Airborne Forever', dat geschreven is door Laurens van Aggelen en binnenkort wordt gepresenteerd, vertelt hij ondermeer over de momenten die tijdens de 'Slag om Arnhem' de meeste indruk op hem maakten. Daarnaast vertelt hij over zijn andere operaties in Noord-Afrika, Sicilië en Noorwegen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Wat 'Airborne Forever' zo'n bijzonder boek maakt, is dat het niet slechts één periode belicht, maar de complete levensloop laat zien van iemand die door een sterke geest de grootste moeilijkheden in zijn leven wist te overwinnen. “Die negen dagen Slag om Arnhem hebben hem nooit losgelaten, maar er zijn maar weinig mensen die daar zo voorbeeldig mee weten om te gaan", zegt schrijver Laurens van Aggelen. De tienduizenden geallieerden die met 'Operatie Market Garden' het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland wilden bespoedigen, kwamen in Arnhem, Oosterbeek en omgeving in een ware hel terecht. De weerstand van de Duitse bezetter bleek zoveel groter dan verwacht.

"Met kippenvel heb ik de verhalen van Johnny Peters aangehoord over de nacht dat hij met meer dan 2.000 andere militairen de Rijn bij Oosterbeek overstak om te vluchten. Het was slecht weer. Bootjes sloegen om, er werd geschoten en geschreeuwd", aldus de auteur. "Maar zijn levensverhaal is meer dan bittere ernst. Dankzij een enorm goed geheugen en zijn niet aflatende humor waren zijn vele anekdotes heerlijk om in dit boek op te tekenen. Door soms ogenschijnlijk minder relevante details, krijg je niet alleen een beeld van een persoon, maar ook een realistische kijk op een periode die je zelf niet hebt meegemaakt.”

De nu 90-jarige Johnny Peters zal tijdens de presentatie in het Airborne Museum het eerste exemplaar van het boek in ontvangst nemen van auteur Laurens van Aggelen. Peters is voorzitter van de 'Arnhem 1944 Veterans Club' en president van de 'The East Anglian Parachute Regimental Association' en komt sinds 1972 jaarlijks over naar Nederland om zijn gevallen kameraden te herdenken.